0341 - 355 739maandag t/m vrijdag
8:00-12:00
Diepvriesdiervoeding thuisbezorgd wanneer het jou uitkomt!

Allergieën bij hond, kat en fret

Is mijn dier allergisch?

Denk je dat jouw hond, kat of fret mogelijk allergisch is? Geen zorgen, in dit artikel helpen we je op weg als je vermoedt dat jouw dier een allergie heeft.

Symptomen

Wanneer een dier een allergie heeft dan krijgt hij doorgaans 1 of meerdere van de volgende symptomen:

 • Jeuk (krabben)
 • Haarverlies / kale plekken
 • Geïrriteerde of ontstoken ogen / oren
 • Rode huid
 • Maag / darm problemen

Welke allergie?

Er zijn meerdere soorten allergieën die een hond / kat / fret kan hebben. De meest voorkomende allergie bij deze dieren is een voedselallergie. Dit houdt in dat het dier voor 1 of meerdere stoffen in het huidige voer allergisch is. Het lastige hieraan is dat je niet weet voor welke stof dat precies is. Daarom is het aan te raden om eens een eliminatiemenu te houden als je denkt dat je dier een allergie heeft.

Eliminatiemenu

Wat is nu precies een eliminatiemenu? Een eliminatiemenu is een menu waarin je slechts 1 hypoallergeen diersoort gaat voeren zonder enige toevoegingen. Geef dan ook bij voorkeur geen brokjes, want hier zitten allerlei toevoegingen in en dan weet je nog niet zeker waar je dier op reageert.

Bij Animal Food Express raden wij aan om een eliminatiemenu te houden op puur paardeneiwit of puur konijneneiwit. Dit omdat dit eiwitbronnen zijn waar weinig dieren een allergie voor hebben. Door enige tijd alleen paard of alleen konijn te voeren (dus ook geen andere beloningssnoepjes tussendoor!) kan je dan testen of het inderdaad gaat om een voedselallergie. Dit eliminatiemenu moet op zijn minst 6 weken worden aangehouden voordat het resultaat zichtbaar wordt.

De producten die wij aanraden voor het eliminatiemenu zijn: 

 • Paardmix, verkrijgbaar in 1kg,  500g en 200g 
 • Konijnmix, verkrijgbaar in 1kg, 500g, en 200g

Als je beloningssnoepjes of snacks nodig hebt voor tijdens het eliminatie menu, zorg er dan voor dat deze snacks bestaan uit puur 100% gedroogd paardenvlees of konijnenvlees zonder enige toevoegingen

Als snacks tijdens het eliminatiemenu raden wij aan:

 • Beloningssnoepjes konijn 
 • vleessticks konijn 
 • konijnenoren 
 • paardenvlees strips 
 • paarden slokdarm 
 • paarden kophuid 

Resultaat na het menu

Wanneer het eliminatiemenu 6 weken lang wordt aangehouden zou er een aanzienlijke verbetering zichtbaar moeten zijn. Als je dier eerder last had van jeuk of schilferige huid dan zou dit met het eliminatie menu al bijna moeten zijn verdwenen. Ook kale plekken zouden na een tijdje moeten gaan verdwijnen en eventuele maag / darm problemen zouden opgelost moeten zijn.

Zijn de problemen met het eliminatie menu niet opgelost? Dan is het mogelijk dat het hier gaat om een andere allergie of een huidaandoening / darmaandoening. Wij raden dan aan om contact op te nemen met uw dierenarts voor een allergie test of verder onderzoek. 

Opgelost? 

Als de eerdere problemen met het eliminatiemenu zijn opgelost dan betekent dit dat er inderdaad een voedselallergie speelt. Maar hoe weet je dan waar je dier allergisch voor is? Het makkelijkste is om dan diersoorten voorzichtig te introduceren. Ga na de 6 weken dat je paard of konijn hebt gevoerd bijvoorbeeld eens 2 weken lam of eend geven. Krijgt je dier weer last van de eerdere klachten? Dan zal hij hier allergisch voor zijn en kan je het beter niet meer geven. Gaat het wel goed? Dan kun je deze diersoorten opnemen in zijn menu. Zo kun je steeds een nieuwe diersoort blijven toevoegen totdat je precies weet waar je dier wel of niet goed op reageert.

Het is belangrijk dat je uiteindelijk genoeg variatie in het menu hebt. Meer info over variatie vind je hier. Mocht dit niet lukken dan raden we aan om een supplement toe te voegen om het menu volledig te maken.