0341 - 355 739maandag t/m vrijdag
8:00-12:00
Diepvriesdiervoeding thuisbezorgd wanneer het jou uitkomt!

Voedingsadvies Roofvogels

Over het algemeen jagen roofvogels en uilen op allerlei verschillende prooien. Afhankelijk van de soort worden prooidieren zoals vogels, kleine zoogdieren, vissen, reptielen, insecten en amfibieën geconsumeerd. Voor valkeniers is het belangrijk om te weten wat het natuurlijke menu van hun vogel is. Het is de uitdaging om het natuurlijke voedingspatroon zo goed mogelijk na te bootsen.

Het wordt aangeraden om roofvogels en uilen met hele prooidieren te voeren. Deze garanderen een gebalanceerde mix van calorieën, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Botten, huid en veren zijn van groot belang bij het maken van een braakbal of gewel en bij het schoonhouden van de krop. Om een goed menu samen te stellen en om uw dieren te verrijken is het aan te raden om een variatie van prooidieren aan te bieden. De soorten prooidieren die gevoerd kunnen worden hangt af van de soort roofvogel of uil.

Ondanks het aanbieden van een gevarieerd menu gebeurt het vaak dat vogels niet alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen krijgen. In deze gevallen kan het nodig zijn om het menu te supplementeren met vitaminen en mineralen mixen. Algemene supplementen kunnen eventuele verliezen, veroorzaakt door het invriezen en ontdooien, opvangen. Tijdens verschillende levensfases kan het nodig zijn om met meer specifieke producten te supplementeren.

Belangrijke punten bij het voeren van prooidieren:

  • Prooidieren worden meestal in bevroren staat verkocht. Het invriesproces bepaalt de kwaliteit van het product. Prooidieren die niet op de juiste manier zijn ingevroren zijn vaak van mindere kwaliteit
  • Voer een gevarieerd menu zodat een brede range van voedingstoffen wordt gegarandeerd
  • Bewaar bevroren prooidieren in de originele verpakking bij -18°C om de voedingsstoffen te behouden
  • Ontdooi bevroren prooidieren in een dichte verpakking in de koeling bij 4-7°C. Ontdooide prooidieren kunnen nog twee dagen worden gevoerd zolang ze in de koeling worden bewaard
  • Ontdooi prooidieren nooit in de magnetron
  • Zorg ervoor dat het voer niet te koud wordt aangeboden om problemen met de voorvertering in de krop te voorkomen
  • Verwijder niet opgegeten voer. Voerresten zijn een voedselbron voor bacteriën en trekken vloegen en andere parasieten aan
  • Zorg ervoor dat er te allen tijde schoon en vers drinkwater beschikbaar is.
Eendagskuikens 
Eendagskuikens vormen het basis voer voor veel roofvogels en uilen in gevangenschap. Deze relatief goedkope voedselbron is, tot op heden, goed beschikbaar en is nutritioneel gezien vrij compleet. De dooier is een zeer rijk voedselpakketje vol met vet oplosbare vitamines zoals vitamine A en vitamine E. Iedere dag kuikens met dooier voeren kan echter tot problemen leiden. Daarom adviseren wij om bij de helft van de te voeren kuikens de dooier te verwijderen. Eendagskuikens bestellen.
Knaagdieren
De meest gevoerde zoogdieren zijn knaagdieren zoals ratten en muizen. Hamsters en cavia's zijn niet altijd goed beschikbaar, maar zijn ook prima prooidieren. Er moet op gelet worden dat grote, harde botten verwijderd worden bij het voeren aan kleinere roofvogels.
In hun gulzigheid kunnen ze grote stukken in een keer naar binnen werken waardoor verstoppingen en beschadigingen van krop en/of slokdarm kunnen optreden.
Kwartel en duif
Ook kwartel en duif worden veel aan roofvogels en uilen gevoerd. Deze prooidieren benaderen het natuurlijke dieet van veel roofvogels zoals valken perfect. Bij het voeren van vogels moet worden stil gestaan bij de mogelijke vogel-specifieke ziektes die ze kunnen overbrengen. Om overdracht van bepaalde ziektekiemen te verkleinen kunnen de kop en het verteringsstelsel verwijderd worden. Door het compleet invriezen van het prooidier worden bepaalde ziektekiemen gedood, maar beslist niet alle.
 Andere dierlijke producten
 Andere dierlijke producten zoals kippen- en kalkoennekken kunnen ook voor goede variatie of verrijking van het menu dienen. Gemalen vlees of hart wordt vaak gebruikt bij de handopfok van kuikens. Houd er rekening mee dat dergelijke producten nutrioneel niet gebalanceerd zijn en dat ze slechts onderdeel van een menu zijn. Raadpleeg een nutritionist of dierenarts hoe dergelijke producten in een menu te gebruiken.