0341 - 355 739maandag t/m vrijdag
8:00-12:00
Diepvriesdiervoeding thuisbezorgd wanneer het jou uitkomt!

Wist je dat?

Wist je dat en Feiten en Fabels over rauwe vlees voeding. 

Wist je dat?

  • Het vlees van dieren die in het wild hebben geleefd meer omega-3 vetzuren bevatten dan vlees van dieren die in een stal hebben gestaan?
  • Vette vis zoals haring, sardine, makreel en zalm rijk zijn aan omega-3 vetzuren en vitamines die in vlees veel minder voorkomen? Vette vis is hierdoor een onmisbaar onderdeel in het menu van je hond en/of kat.
  • Dragende botten van grote dieren zoals runderen, paarden en schapen veelal ongeschikt zijn om te voeren aan honden en katten. Deze botten zijn zo hard dat ze de botten niet kapot kunnen bijten.
  • 1 van de meest waardevolle organen is de lever. Lever is rijk aan ijzer, kobalt, Choline-inositol en vitamine A,E, K, B2, B12, B8, B11 en C. Echter een teveel aan lever kan toxisch zijn, daarom is het belangrijk om niet meer dan 5% lever te voeren.
  • Vetten de belangrijkste bron van energie zijn voor carnivoren. 1 gram vet levert circa 9 kcal aan opneembare energie, dit is 2,5 keer zoveel als 1 gram eiwit of 1 gram koolhydraat.

Feiten & Fabels over het voeren van rauwe vlees voeding.

Rauw vlees is veel duurder dan brokken!

Dat rauw vlees voeren duurder is dan het voeren van een brok, is een fabel. Een A-merk brok kost al snel 5 á 6 euro per kilo. Met het zelf samen stellen van een menu voor je hond of kat heb je zelf in de hand wat je per kilo betaalt. Je kunt de wat duurdere producten afwisselen met wat goedkopere producten. Op lange termijn heeft het voeren van rauw voer een voordeel, omdat de hond of kat een voeding krijgt die het beste bij hem of haar past. Hierdoor is de kans op gezondheidsproblemen kleiner en zullen de dierenartskosten op de lange termijn lager zijn. 

Rauwe botten splinteren en zijn gevaarlijk!

Dat rauwe botten splinteren en daardoor gevaarlijk zijn is een fabel. Onverhitte botten splinteren niet, en je hond of kat kan dit gewoon eten. Botten die verhit zijn geweest splinteren echter wel. Geef daarom nooit botten die verhit zijn geweest!

Rauw voeren zorgt ervoor dat de hond agressief wordt!

Dat rauw voeren zorgt voor een verhoogde agressie bij honden, is een fabel. Eenmaal bloed geproefd, dan zijn ze niet meer te stoppen.  Dit is niet waar.

Rauw voeren is echt een hype! Dat duurt maar even voordat iedereen weer normaal brokken voert. 

Dat rauw voeren een hype is, is een fabel. De brok is in de jaren 60 geïntroduceerd en toen erg gestegen in populariteit. Echter waren er voor de jaren 60 al huisdieren zoals honden en katten. Deze leefde ook van zelf samengestelde voeding. Daarnaast kun je in onderstaand artikel lezen dat er in de prehistorie ook botten werden gevoerd aan huisdieren. 

'Prehistorische mensen voerden rendieren aan honden' 

Gepubliceerd: 24 november 2014 18:15Laatste update: 26 november 2014 07:36
Prehistorische mensen die 30.000 jaar geleden in Europa leefden, voerden hun honden waarschijnlijk al specifiek vlees, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

De mensen die tijdens de zogenoemde Gravettiencultuur in Europa leefden, voedden zichzelf met grote hoeveelheden mammoetvlees. Maar de honden die in hun buurt leefden, kregen alleen vlees van rendieren te eten. De nieuwe bevinding suggereert dat de prehistorische mensen al een grote mate van controle hadden over hun honden, zo melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Quaternary International.

Beren
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door een groot aantal skeletten te onderzoeken, die zijn gevonden op een archeologische vindplaats nabij de Tsjechische stad Brno. Het ging om de botten van mensen, honden en wilde dieren zoals beren en wolven. De onderzoekers analyseerden specifieke isotopen van koolstof en stikstof in de beenderen. Deze chemische elementen in botmateriaal kunnen het dieet verraden van mensen en dieren.  

Uit het onderzoek blijkt dat de prehistorische mensen vermoedelijk veel vlees van mammoeten aten. Ook in de botten van de wilde dieren werden sporen van een mammoetdieet aangetroffen. Maar opvallend genoeg leefden de honden op een menu van rendieren.   

Afhankelijk
Volgens hoofdonderzoeker Hervé Bocherens werden de dieren vermoedelijk gevoed met voedsel waar de mensen hun neus voor ophaalden. Daaruit blijkt dat de viervoeters voor hun voeding al grotendeels afhankelijk waren van mensen. De bevindingen vertonen overeenkomsten met de manier waarop primitieve stammen in deze tijd omgaan met honden. "Als je traditionele volken in noordelijke regio's bezoekt, zie je ook dat ze het vlees dat ze niet zo lekker vinden aan de honden voeren", aldus Bocherens op de nieuwssite van Tübingen.

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis