0341 - 355 739maandag t/m vrijdag
8:00-12:00
Diepvriesdiervoeding thuisbezorgd wanneer het jou uitkomt!

Overstappen

Rauw vlees en brokDe overstap van brokvoeding naar rauwe voeding kan op verschillende manieren gedaan worden. Hoe weet je wat voor jouw huisdier de beste overstap is? Je kunt namelijk direct overstappen, van de ene op de andere dag, maar je kunt ook langzaam overstappen, waarbij je een week of langer de tijd hiervoor neemt. Als je rauw wilt gaan voeren, is het verstandig om eerst met kvv te beginnen, zodat jouw huisdier rustig kan wennen aan de vertering van rauwe voeding.

Wil je uiteindelijk BARF gaan voeren, lees dan vooral alle informatie over BARF, het zelf samenstellen van een rauw voer menu voor jouw huisdier.

1: Directe overstap

Bij de directe overstap, stap je van de ene dag naar de andere dag over op rauwe voeding. De directe overstap is de makkelijkste en snelste manier om over te schakelen naar rauwe voeding. Het is hierbij erg fijn als jouw huisdier alle KVV gelijk goed eet. Bij jonge dieren en volwassen dieren kan je gemakkelijk gebruik maken van de directe overstap. 

2: Langzame overstap

Oudere dieren en dieren die een wat gevoeliger maag- darmstelsel hebben, kunnen baat hebben bij een langzame overstap waarbij zij rustig kunnen wennen aan de rauwe voeding. Het overstappen naar kvv zal in kleine stapjes uitgevoerd moeten worden. Het overstappen zal gedaan worden door eenmaal per dag een portie KVV aan te bieden, en eenmaal per dag een portie brokken. Het kan zijn dat de hond de kvv niet wilt eten, dan kun je het voedsel op dat moment weghalen, in de koelkast zetten en later nogmaals aanbieden. Het beste is om de KVV te geven op een tijdstip dat je zelf thuis bent, zodat de hond in de gaten gehouden kan worden en eventuele restjes weggehaald kunnen worden. Zodra de hond aan de KVV gewend is, is het niet meer noodzakelijk om hier bij te blijven. 

Praktijkvoorbeeld van een langzame overstap:

De eigenaren van Boris vroegen informatie op over het mogelijk overstappen op rauwe voeding. Boris is een Jack Russel Terriër van 11 jaar met maagdarm problemen. Het gewicht van Boris is 7 kilo en Boris krijgt, wanneer hij compleet brokvoeding eet, 100 gram brokjes op een dag. Bij KVV voeding is er vanuit gegaan dat Boris 25 gram rauw voer per kg lichaamsgewicht zal krijgen: 175 gram per dag. In overleg met de eigenaren hebben wij gekozen om Boris over te laten stappen op volledige rauwe voeding in acht dagen. Onderstaand schema beschrijft de overstap van brokvoeding naar rauwe voeding van Boris.  

Dag

Brokvoeding

Aantal keer per dag

Rauwe voeding (KVV)

Aantal keer per dag

1

75% van de dagelijkse hoeveelheid

1 maal 75 gram

25% van de dagelijkse hoeveelheid

1 maal 45 gram

2

75% van de dagelijkse hoeveelheid

1 maal 75 gram

25% van de dagelijkse hoeveelheid

1 maal 45 gram

3

50% van de dagelijkse hoeveelheid

1 maal 50 gram

50% van de dagelijkse hoeveelheid

1 maal 85 gram

4

50% van de dagelijkse hoeveelheid

1 maal 50 gram

50% van de dagelijkse hoeveelheid

1 maal 85 gram

5

25% van de dagelijkse hoeveelheid

1 maal 25 gram

25% van de dagelijkse hoeveelheid

1 maal 130 gram

6

25% van de dagelijkse hoeveelheid

1 maal 25 gram

25% van de dagelijkse hoeveelheid

1 maal 130 gram

7

0%

0

100% van de dagelijkse hoeveelheid

2 maal 75-85 gram, 150-175 gram per dag

8

0%

0

100% van de dagelijkse hoeveelheid

2 maal 75-85 gram, 150-175 gram per dag

Boris is op deze manier heel gemakkelijk overgestapt en heeft geen klachten laten zien, zelfs geen maag-darm klachten. 

Mijn dier eet geen rauwe voeding!

Het kan zijn dat je dier de rauwe voeding niet eet. Vooral katten moeten vaak wennen aan nieuwe voeding. Het kan zijn dat jouw dier even moet wennen aan de structuur, geur en smaak van rauwe voeding. Dit is geen probleem, zolang het dier maar iets binnen krijgt qua voedingsstoffen. Vaak vergroot de opneembaarheid van de rauwe voeding al wanneer er wat warm kraanwater over de voeding wordt gedaan. Het water mag niet heet zijn (warmer dan 60 graden celsius), omdat het bot kan versplinteren. Mocht jouw huisdier dan nog zijn neus ophalen voor rauwe voeding, dan willen extraatjes nog wel eens helpen. Zo kun je iets ´lekkers´ door de voeding heen doen, zoals blikvoeding, paté of tonijn uit blik, zolang het maar iets is wat jouw huisdier heel erg lekker vindt! Het is niet aan te raden om brokken door de rauwe voeding te mengen, omdat dit maagproblemen kan veroorzaken. De eerste paar keer kun je 50% extra´s mengen met 50% rauwe voeding. Na een aantal dagen begin je de extra´s steeds meer af te bouwen en de rauwe voeding steeds meer op te bouwen. Uiteindelijk krijgt je huisdier dan alleen nog maar rauwe voeding en zijn de extraatjes weer echt extraatjes. 

Wanneer het huisdier dan alsnog niet eet, kun je altijd contact met ons opnemen via info@animalfoodexpress.nl, via 0341-355739 of via de chatfunctie op onze website. Wij denken graag mee in oplossingen!